"Güzel müziği ayırt edemeyen insana, eşek kulağı yakışır" Apollon

5 Aralık 2010 Pazar

Two-Face (İki-Yüz) - Fenerbahçe 2 - Kardemir Karabükspor 1

Çizgi roman Dünya’sının en ilgi çeken karakterlerinden biri Two-Face (iki - yüz)’dür. Bu karakteri ilginç yapan unsur ismi gibi iki farklı suratı olmasıdır. Bir tarafta normal ve olması gereken bir surat varken, diğer tarafında korkutucu ve endişe verici bir surat vardır. Fenerbahçe maçın iki yarısında Two-Face gibi iki farklı suratını göstermiş oldu. Maçın iki devresi arasında o kadar fark vardı ki, maçın değerlendirmesini yapabilmek için iki devreyi Fenerbahçe için ayrı değerlendirmek gerekir.

“Bir zincir en zayıf halkası kadar güçlüdür” derler. Maçın ilk yarısında Fenerbahçe’nin zayıf halkasını bulmak gerçekten zordu (belki biraz Caner). Emre ve Lugano’nun takıma dönüşüyle tam takım sahaya çıkan Fener’de takım kimyasının gittikçe iyiye doğru gittiğini görebiliyoruz. Maç boyunca çok etkili ve Karabük defansını zorlayan ver-kaçlarla Aykut hocanın istediği futbolu oyuncular anlamaya başlamışlar. Günümüz futbolunun gerektirdiği mobil forvet ve mobil defansı da uygulamaya başlayan Fenerbahçe’de, Cristian’ın Alex’le, Niang’ın Topuz’la bir çok kere yer değiştirdiğini de gördük. Cristian’a ayrı bir parantez açarsak bu kadar kısa zamanda bu kadar kendini düzelten ve takıma katkı sağlayan bir futbolcu uzun süredir göremiyorduk. Cristian takım disiplininden uzak ve hep geriye oynayan bir futbolcu iken takımın en iyileri arasına girerek devre arasında yerini koruyacaktır. Alex ise bu sezon Fenerbahçe’deki en iyi performanslarından birini sergilemekte. Tam 5 maç üst üste gol atarak, pres yapıp ilk geldiği günleri andıran çalımlarıyla adeta Fenerbahçeli taraftarların maç öncesi açtığı “commandante” pankartını ne kadar hak ettiğini gösterdi.

Karabük’e dönersek bu sezon çok taktir edilecek bir politika uygulayıp Bank Asya’dan Süper Lig’e çıkan takımlarını koruyarak ortalamanın üstünde bir takım oldular. Fakat Fener maçında sergiledikleri performansla Emenike’siz sıradan ve büyük takımların yenmesi kolay bir takım olduğunu görüyoruz. Emenike'nin yanına İlhan Parlak'tan daha etkili bir forvet bulur ve kontra atak sisteminde İBB gibi etkili alan savunması yapabilirse çok etkili bir takım olacaktır. İlk yarıda Emenike ile yakalanan pozisyonların hepsi Caner’in ya da Stoch’un sol kanatta top kayıplarından dolayı olduğunu da belirtmek lazım.

İkinci devre çok farklı ve taraftarına gerilim filmi yaşatan bir Fenerbahçe vardı sahada. Öncelikle Aykut hocanın Stoch ısrarına hala anlam verebilmiş değilim. Defansa yardımı çok zayıf olmasıyla birlikte, elinde Dia gibi Niang’la beraber maç başına 3 gol ortalamasıyla oynayan bir oyuncun olduğunu eklersek anlam vermek gerçekten zor. Stoch oynadığı maçlarda 10 dakika etkili oynayıp geri kalan dakikalarda adını bile duyuramıyor. Nitekim ikinci devre bu oyuncunun topu kaybetmesi ve Caner’in gereksiz yere ileriye çıkmasıyla Emenike her zamanki gollerinden birini atmış oldu. Burada Emenike’nin ilk deplasman golünü Fenerbahçe’ye karşı attığının da altını çizmek gerek. Emenike iki sene önceki Mehmet Yıldız’ı hatırlatıyor. Amerikan futbolundaki koşucuları hatırlatan durdurulamaz bir gücü var. Emenike’nin performansını bilen bir Caner’in, maç boyunca hele 2 golle önde olduğu bir maçda bu kadar öne çıkmaması gerekirdi. Yobo ve Lugano bu oyuncu karşısında maçın genelinde etkili bir defans yapıp skoru korudu. Fakat Fener’in beklerinin Roberto Carlos’un gelişiyle başlayan ileriye çıkma sevdasını azaltması gerekiyor. Ayrıca, Aykut hocanın ikinci yarı yaptığı değişiklerin takıma yaradığını görüyoruz. Selçuk’un orta sahaya alınmasıyla Emre’nin daha etkili olduğunu ve Niang’ın Marsilya’da oynadığı sol açık pozisyonunda bazı maçlarda daha verimli olabileceğini gördük.

Hafta içinde Karabükspor başkanı Emenike ile en ciddi ilgilenen kulübün Fenerbahçe olduğunu açıkladı. Niang-Emenike-Alex üçlüsünü bir arada görmek gerçekten ilginç olacaktır. Fenerbahçe sezonun başında 15 dakika etkili oynayıp maçın geri kalan dakikalarında oyundan düşüyordu. Artık etkili oynadığı dakikaları 45 dakikaya çıkarmış durumda. Bu dakikaları 90 dakikaya taşıdığı durumda Trabzonspor’la birlikte şampiyonluğun en önemli adaylarından biri olacaktır. 

1 yorum:

by yigit dedi ki...

hocam emenike her takıma lazım zaten ama beşiktaşa sanki cuk oturuyor,hırslı mücadeleci isyankar ve siyahi :) bize gelsin