"Güzel müziği ayırt edemeyen insana, eşek kulağı yakışır" Apollon

6 Kasım 2010 Cumartesi

Sahaların Yeşil Devinin Hikayesi: Hulk (Givanildo Vieira de Souza)

Beni kızdırma, kızınca beni hiç sevmezsin”. Bu sözler günümüzün en popüler süper kahramanı olan Hulk’a aittir. 1962 senesinden beri çizgi roman ve televizyon ekranlarının vazgeçilmesi olan Hulk, özellikle içe kapanık ve sessiz insanların en büyük kahramanı olmuştur. Sinirlendiğinde yeşil bir deve dönüşen Hulk, aslında Bruce Banner isimli içe kapanık ve her zaman ezilen bir bilim adamıdır. Dr. Jeykll ve Bay Hyde ve Frankeştayn karakterlerinden esinlenerek yaratılan Hulk herkesin içinde bulunan canavarın en belirgin sembollerinden biridir.

Günümüzün futbolunda sahaların yeşil devi ya da Hulk olarak anılan Brezilya’lı Givanildo Veira de Souza hiç şüphesiz son senelerin en çok konuşulan isimlerinden biri. Ülkemizde ilk olarak üç sene önce Beşiktaş v. Porto maçlarında tanıştığımız Hulk, tekrar 2010-2011 sezonunda Beşiktaş’ın Porto ile eşleşmesiyle gündemimize oturdu. 1986 doğumlu Brezilya’lı forvet oyuncusu güçlü fiziği ve sert vuruşlarından dolayı yeşil sahalarda adeta Hulk’u andıran bir performans sergilemekte. Takma ismini almasının en büyük nedeni güçlü fiziği dışında 1978 senesinde yayınlanmaya başlayan The Incredible Hulk televizyon dizinde Hulk karakterini oynayan aktor Lou Ferrigno’ya benzemesinden dolayıdır.

Futbol hayatına Brezilya da başlayan Hulk, kısa bir süre sonra Japonya ligine transfer olur. Japonya liginde güçlü fiziği ile kısa bir sürede yıldızlaşan solak forvet, 2006-2008 seneleri arasında oynadığı 80 maçta 62 gol atarak Porto’nun gözüne girmeyi başarmıştır. Brezilya’dan Japonya ligine transfer olmak alışılmış bir yol olmasa da tarih boyunca bu iki ülke arasında (özellikle Japonya’dan) bir çok göç olmuştur. Birinci ve İkinci Dünya Savaşları sırasında Japonya’dan Brezilya’ya daha iyi hayat koşulları ve güvenli bir hayat için göç eden Japonların sayısı gününümüzde 1.5 milyonu geçmekte. Brezilyalı Japon göçmenlerin ülkemisdeki temsilcisi Beşiktaş'ın forvet oyuncusu Rodrigo Tabata’dır.

Porto’ya 2008-2009 sezonunda transfer olan Hulk, kısa bir süre sonra attığı gollerle ilk on birin vazgeçilmez santraforu olur ve 51 maçta 21 gol atmıştır. Lisandro Lopez, Christian Rodriguez ve Hulk ile kurduğu üçlü forvet hattıyla Porto, durdurulması çok zor bir ekip haline gelmiştir. Hulk sinirlendiğinde neler yapabileciğini geçen sene oynanan Benfica v. Porto maçında çıkış tünelinde yaşanan kavgada futbol severlere göstermiştir. İlk değerlendirmede Portekiz Futbol Federasyonu tarafından 4 ay ceza alan Hulk’un cezası sonradan 4 maça indirilmiştir.

Geçtiğimiz sezon şampiyonlar liginde Porto’nun gösterdiği etkileyici performans ile UEFA tarafından Avrupa’nın yükselen yıldızları listesine alınarak büyük kulüplerin transfer listelerine girmeyi hak etmiştir. Çok iyi son vuruşları olan, ikili mücadelerde asla kendini yere atma odaklı bir mantalite sergilemeyen, güçlü fiziğine rağmen rakip defansın arkasına atılan topları kolaylıkla yakalayabilen yeşil devin maceralarını büyük bir ilgiyle izlemeye devam edeceğiz. Hulk’a karşı mücadele eden rakip defansların tek bir taktiği olmalı; Hulk’u sinirlendirmemek.

Hiç yorum yok: